Kunststof of houten pallets? Wat is beter voor de werkveiligheid?

In de logistiek ontkom je er niet aan; om goederen te transporteren is een goede drager nodig. Deze drager is vaak in de vorm van een pallet. Maar achter het woord pallet zit een wereld van mogelijkheden. In vorm, belasting en toepassing. Het begint met het materiaal. Waar is de pallet van gemaakt; van hout of kunststof? En welk materiaal is beter voor de werkveiligheid?

Houten pallets

Als iemand moet zeggen wat een pallet is, dan is de kans groot dat het woord hout in de beschrijving voorkomt. Hout is al decennia lang het materiaal om een pallet te maken. Niet voor niets, want het materiaal is goedkoop en sterk. Het is geschikt om een heleboel producten te dragen en het is zo te maken dat het eenvoudig vervoert kan worden van ene naar de andere plek. Met behulp van heftrucks is dat een makkie. Maar een houten pallet heeft ook nadelen. Het is hout en dat kan splijten en splinteren. Dat kan een gevaar zijn voor de werkveiligheid. Het dragen van handschoenen tijdens werken met houten pallets, is dan ook raadzaam. Ook is het minder gemakkelijk te reinigen als het hout van de pallet in contact komt met de (inhoud van de) lading. Het hout kan dan bacteriën of schimmels ontwikkelen.

Kunststof pallets

Naast hout komt de kunststof pallet het meest voor. Dat heeft ook wel een goede reden. Plastic pallets hebben een aantal voordelen ten opzichte van houten pallets. Ze zijn eenvoudig schoon te maken. Voor bepaalde industrieën zoals de farmaceutische en voedselindustrie is dat een voorwaarde. Bovendien zijn kunststof pallets gemiddeld drie keer lichter dan houten pallets. Lichter gewicht maakt het transport ook goedkoper, en geeft daarmee ook nog eens minder lichamelijke belasting voor het personeel. Een ander voordeel is dat met kunststof meerdere vormen gemaakt kunnen worden waardoor de diversiteit in vorm en toepassing groter is.

Hoe kies je?

Een aantal zaken spelen een rol bij de keuze. Allereerst is het belangrijk om te bepalen waar de pallet voor gebruikt gaat worden. Wat komt op de pallet te staan? Ofwel de zogenaamd vracht. Sommige producten tasten bijvoorbeeld het hout aan als het product ermee in aanraking komt. En hoe zit het logistieke traject in elkaar. Wat is het budget? Maar natuurlijk houd je ook rekening met de werkveiligheid. Een pallet kan alleen verplaatst worden met behulp van mensen die een handeling verrichten. Je wilt dat de mensen die ermee werken zo veilig mogelijk zijn. Stapelen, handmatig aanpakken enzovoorts zijn allemaal factoren waarmee je in de werkveiligheid rekening moet houden.

Zorg dus eerst dat je bovenstaande factoren goed in kaart hebt gebracht voordat je een keuze maakt. Veiligheid en efficiëntie zijn belangrijk, dus voor welke soort pallet kies jij?

Meta description

Kunststof pallet of hout? Bij de keuze is het van belang wat op de pallet komt te staan. Ook werkveiligheid speelt een rol. Waar moet je op letten?